Frodo & Co, Lords of Game
De stijl van jagen

Alle artikelen

(min of meer chonologisch)

De stijl van jagen

Jagen is een intensieve en fascinerende bezigheid, zeker ook het jagen van honden. Jagen in de zin van vinden, bemachtigen en inrekenen.

 

Dat het jagen voor mensen vooral ook inhoudt de zorg dat het wild er is, het wild in het landschap kan gedijen en het er goed toeven is, om pas aan het einde van dat traject ook te kunnen oogsten, daarover is meer te lezen op de pagina's van Natuur & Beheer.

 

Als honden jagen, dan moeten ze opsporen, vinden en bemachtigen. Dat geldt voor staande honden en retrievers hetzelfde, maar de uitvoering is 'nogal' anders. De staande hond als specialist voor het schot en de apporteur als specialist na het schot. Dat geldt evenzeer binnen de Continentaal Staande Hondenrassen, ook daarin bevindt zich het specialisme veelal óf voor het schot óf na het schot. Een belangrijke reden om de "allrounder" te zoeken op de Grote Prijs Jan Coldewey.

 

Het punt

Het bestuderen van de honden die praktisch aan het werk zijn, is altijd fascinerend en leerzaam. Voor het schot toont de hond op ultieme wijze hoe goed zijn talenten als wildvinder, als jachthond is. Wie dat ziet en begrijpt, krijgt een helder inzicht in de wijze waarop de hond jaagt en dus zou moeten worden opgeleid.

Dat geldt voor de apporteer-opleiding van staande honden maar zeker ook van retrievers.


Mijn retrievers leren het eerste jaar te luisteren op afstand door te jagen als een staande hond, al is dat in de praktijk dan wel kleiner, korter en met onderbrekingen. Maar de drive en dynamiek van het jagen zoals een staande hond moet ook een retriever tonen. Een goede retriever wel te verstaan en niet de - wat ik soms noem - hobbelende stuiter-honden.

Dat is opleiding (en voor een ander deel bouw).


Prachtige stijl

Jan den Hartog beschreef eens over hoe een goed gebouwde staande hond (jachthond) er uit moet zien: (in mijn vrije vertaling) in volle galop door het veld zweeft het lichaam in een stabiele horizontale lijn terwijl het gangwerk - zich scharend en strekkend - hem voortstuwt. Die vlakke lijn die de schouder maakt en de net iets hogere kophouding, tekent een goede, goedgebouwde hond.

 

Nu gaat het hier niet over het uiterlijk maar de intentie waarmee de hond jaagt.

 

Daarom is het zo goed de grote staande honden in het veld te zien werken. Buitengewoon leerzaam!

Dit artikel is eerder verschenen in
De Jachthond 

auteur: Nel Barendregt
Fotografie: Nel Barendregt