alle artikelen en foto's zijn een creatief product van Nel Barendregt (copyrighted!)
(min of meer chonologisch)
Op een avond klimt een jager op zijn hoogzit bij een pas gemaald weiland. Het wordt een rustige vanavond. Na enige tijd ziet hij in zijn warmtebeeld kijker iets in de wei liggen wat op een kalfje lijkt. Het intrigeert; hij ziet dat het kopje beweegt en verwacht dat de geit zich straks wel zal melden. Hij moet alleen een bokje schieten. Opstaan en gaan kijken is geen optie als je aan je afschot verplichtingen wil komen. Maar er komt niets die avond; als het een kalf was dan zou de geit toch moeten zijn gekomen? Hij besluit te gaan kijken… en treft inderdaad een reekalfje aan, dat hem wel aankijkt, maar niet wegloopt. De reden wordt snel zichtbaar: drie van de vier pootjes zijn er afgemaaid.
Om stil van te worden.
Auteur: Nel Barendregt
Fotografie:
Nel Barendregt en Erik de Jonge.
juni 2023
De techniek om dit te voorkomen gaat echter snel. Vroeger waren we al blij dat een boer de jager belde om even met zijn hond door het veld te lopen, maar nu hebben we drones, Dat vereist veel geld, veel training en veel inzet qua tijd en voorbereiding. Al vanaf maanden tevoren vraag je alle boeren om je te bellen wanneer ze gaan maaien en dan moet je voor dag en dauw alle manschappen en materieel beschikbaar hebben om systematisch elke — die dag te maaien — wei te scannen.
Zo gaat het bij Brabants Landschap West.
Een professionele drone piloot staat om 5.30 AM paraat om te gaan vliegen zodra dat legaal mag, na zijn activiteiten te hebben aangemeld. Als je vroeg vliegt, dan zijn de temperatuur verschillen tussen vegetatie en dieren duidelijker zichtbaar op de apparatuur. Het is deze dagen rond de 30°C overdag. De beheerder vertelt welke velden gaan worden gemaaid en systematisch scant de drone over het gewas. Vroeg dit voorjaar viel er erg veel regen en de gewassen staan, ondanks de droogte van de laatste weken, enorm hoog.
Gezamenlijk turen we mee op het scherm van de piloot, zeker als die een stipje ziet en inzoomt of de drone dichterbij laat zakken. Menig haas kiest het hazenpad of fazant die wegvliegt. Als een hen vast blijft zitten wil je gaan kijken, want ze zou zomaar op eieren kunnen zitten. Een eenden nest wordt met paaltjes afgezet, zodat de boer het met rust laat. Telefonisch wordt hem de lokatie kenbaar gemaakt. Zes kuikens die nu een kans extra krijgen.
De drone techniek is verbluffend. Als de kleine stipjes op warmtebeeld zien, maar onder het te hoge gras, rennen de mannen er toch op af om te kijken wat het is en zo mogelijk in veiligheid te brengen. Hier op beeld zijn 12 kuikens die onder de mannen wegschieten; ze zijn al te vlug en onzichtbaar voor het rescue team om te kunnen vangen in het heup-hoge gras. Hopelijk zijn ze over een paar uur vlug genoeg om zichzelf te redden… Gisteren hadden we mooi 3 piepkleine fazanten kuikens, die de ervaren jachtopziener een nieuw nestje gaf in de nabije dekking. Zijn ervaring zegt dat de hen die wel terug vindt.
Rennende kleine kuikens zoeken valt nog niet mee.
Twintig reekalfjes in 3 ochtenden van de maaidood gered !!!
Wat je met de allernieuwste professionele drones niet kunt zien.
De drone piloot doet zijn uiterste best zo veel mogelijk te traceren en dus heel zorgvuldig te scannen en ook de terrein beheerders willen naar elk potentiele doel rennen. Op aanwijzingen van de drone piloot laten zij zich naar de warme plek sturen en het is reuze informatief om dan te weten, wat je op de warmtebeeld camera denkt te zien. Het apparaat lijkt muizen nog te vinden. Soms is het niet meer dan een recente ligplek; na een paar keer zie je dan wel dat die minder energie afgeeft dan een levend wezen. Door dit samenspel leren beide partijen heel veel wat zich in het veld bevindt en afspeelt.
Over drie dagen worden maar liefst 20 jonge kalfjes in veiligheid gebracht; diverse tweeling kalfjes en een aantal eenlingen. Sommigen nog te klein om zich van enig gevaar bewust te zijn; anderen verzetten zich met de lange krachtige poten. De bovenst tweeling is al heel wat mans; hiernaast te klein voor alles. Een geweldig gevoel dat deze in veiligheid zijn gesteld. Het beeld van een kapot gemaaid kalf laat me maar niet los.
Een geweldig spannende, leerzame, nuttige en gezellige reddingsinspanning.
Wie komt er voor zijn hobby elke morgen om half vijf zijn bed uit om ter plekke geconcentreerd 3,5 uur te acteren?
En daarna begint de dag pas.
Vanaf de drone beelden kunnen we zien dat de foto van dit mini kalfje gemaakt wordt.
Met dank aan Brabants Landschap, Erik, Koen, Wout, Jeroen, ea.
Drone piloten team olv François Coppens.
© Copyright op tekst en foto's berust bij Nel Barendregt. All Rights Reserved!!
Locatie: Hoogerheide NL
E-mail: nel@frodo-n-co.nl
telefoon: +31 6 533 97 012
Bij voorkeur via de mail.
Ik coach bazen bij het leiding geven van hun hond. Subtiel en zonder de hond in zijn functie als jachthond te hinderen (kapot te maken).
Leiding geven doe je middels je fysieke en mentale gedrag, alsmede timing.
De stem is zelden nodig.
Ik geef geen training in klasjes en met tientalle dummy-spelletjes om bazen en honden hysterisch te maken
Mijn hele leven staat in het teken van het opleiden van jachthonden, de psychologie van het opleiden en coachen,
de jacht en daarbij behorend wild, biotoop,beheer, fotografie en lekker eten.
Deze website is bedoeld om kennis te maken met mijn boeken en artikelen (en een beetje met mijn honden).
Ik schrijf en leid mensen op: niet om belangrijk te zijn, maar anderen kundig te maken.